Sorfold

Sørfold er kanskje den viktigste kommunen som finnes i Salten-distriktet, og med det mener vi at det er en kommune som står for en viktig næringsvirksomhet. Sørfold er kanskje mest kjent for Elkem Salten. Dette er en bedrift som har spesialisert seg på å utvinne ferrosilisium, og dette eksporteres til stålindustrien i Tyskland, Japan, Frankrike og andre land. Uten dette stoffet hadde det ikke vært en like effektiv stålproduksjon i Europa og resten av verden.

På bakgrunn av denne industrien på det lille stedet, så har det vokst seg opp mange arbeidsplasser i området, og det varme vannet som brukes til å utvinne stoffer fra fjellet blir brukt til å drive andre ting. Det kan være idrettshaller og andre produksjonssentraler som nyter godt av det varme vannet Elkem bruker.

Norges største tunnelkommune

Sørfold er også Norges største tunnelkommune, og de har hele 17 stykker. Dette er på grunn av alle fjellene som står i området, og folk må komme seg rundt omkring. Sørfold er også kjent for å ha en storslagen natur, men det er ikke turisme som driver denne byen. Det er industrien som står for det meste, men det vil ikke si at det ikke er mye vakkert å se på. Det er mange sjeldne fjellplanter som finnes i de store fjellene i Sørfold, og det er et rikt liv i vannene i nærheten. Det er hit mange fiskere drar for å fange de store kveitene.

Kommunen drives først og fremst på samarbeid mellom de forskjellige foreningene, idrettslagene og industrien. Det er et tilbud til alle som vil delta på dette stedet, og det er et fint sted for de aktive friluftmenneskene og de rolige familiene. Det er noe for enhver smak her i Sørfold.
Kommunen har også sin helt egen nasjonalpark, og det er landets nest minste. Den heter Rago, og den ligger mot havet i Salten og Sørfold kommune.

Areal: 1.662 km²
Ca. 2.500 innbyggere
Kommunesenter: Straumen

  • Industri og servicekommune basert på utnytting av vannkraft
  • Rago Nasjonalpark ligger i kommunen og er Norges nest minste nasjonalpark
  • Sørfolda er hovedfjorden på 40 km med sidearmene Sjunkan, Sagfjorden og Leirfjorden
  • Gaskacokka (1.517 m.o.h) på grensen mot Hamarøy
  • To tettsteder Røsvik og Straumen
  • Tunnelkommune med hele 17 stykker